Női szexuális problémák 1. rész

Vajon milyen problémákkal lehet és érdemes szexuálpszichológushoz fordulni? Ki lehet szexuálpszichológus, és hogyan dolgozik? Cikkemből az is kiderül mi a szexuálterápia négy alapvető formája.

A szexuálpszichológushoz számos lelki eredetű probléma miatt lehet fordulni. Pszichológus diplomával rendelkező szakember, így bármilyen pszichés problémában segíthet.

Gyakori azonban, hogy a pszichológusok – és így van ez más szakemberekkel is – egy-egy szakterületre specializálódnak. A szexuálpszichológus a szexualitásszexuális viselkedéssel összefüggő kérdésekkel foglalkozik.

Ezt leszűkíthetjük gyakori témakörökre, de a saját tapasztalatom, hogy ezek az életünk legtöbb területével összefüggő problémák.

Természetesen lehet tünetileg kezelni egy-egy szexuális zavart, de leggyakrabban a személy életének más területein található problémákkal függ össze pl.: párkapcsolati problémák, munkahelyi gondok, családi konfliktusok, így ekkor innen kell megközelítenünk.

A szexuálpszichológusnak így egy nagyon tág tudással kell rendelkeznie, jó ha klinikai vagy tanácsadó szakpszichológus is egyben.

Saját praxisomban leggyakrabban párkapcsolati nehézségekkel, szexuális zavarokkal, önértékelési problémákkal, női szerepekkel összefüggő problémákkal, gyerekvállalással kapcsolatos problémákkal és szorongásos zavarokkal fordulnak hozzám a nők.

Az első lépés mindig kizárni a testi okokat, ha ezeknek a kliens utánajárt és kizárható bármilyen fizikai eredetű oka a szexuális zavarnak, akkor kezdhetjük csak el, annak lelki feltárását.

A szexuálterápia PLISSIT-modellje, mely Jack Annon nevéhez fűződik, szerintem áttekinthetően leírja a szexuálpszichológus feladatait, a szexuálterápia négy alapvető formáját:

1. Permission (megengedés, vagyis a gátlások, berögzült tiltások feloldása),

2. Limited Information (információ adása, célzott felvilágosítás),

3. Specific Suggestions (speciális ajánlások, technikák, különféle gyakorlatok előírása, majd ezek megbeszélése) és

4. Intensive Therapy (intenzív terápia).

A tapasztalatom, hogy legtöbbször az utóbbira – intenzív terápiára – lenne szükség, hiszen ahogy már írtam sokkal mélyebben húzódnak a szexuális zavarok gyökerei, azonban az igény, inkább a rövidebb fókuszáltabb, gyakorlatorientáltabb tanácsadásra van.

Vannak esetek, amikor az is segít, ha felvilágosítást adunk, hiszen még a mai világban is – amikor szexuális tartalmakba lépten-nyomon belebotlik az ember – gyakran tabuként kezelik a szexet, a média által közvetített szexuális normák, ideálok szerint próbálnak meg élni, ami torz képet nyújt, a valóságot sokszor nem tükrözi vissza, így kialakulhatnak szexuális zavarok.

Álljon itt egy nagyon egyszerű példa: egy fiatal nő szexualitásról szerzett tudása a pornófilmekre épül, első szexuális kapcsolatát kudarcként éli meg, utána pedig szorongásai miatt elkerüli a férfiakkal való intim kapcsolatot, az elvárásai magával szemben nem egyeznek meg azzal, amit a filmekben látott nők nyújtanak a férfiaknak, és a férfi(ak) sem azt nyújtják számára, amit a filmekből látott. Ha felvilágosítjuk őt arról, hogy milyen egy átlagos aktus, hogyan lehet örömet szerezni a másiknak és így tovább, akkor valószínűleg nyitott lesz egy új kapcsolatra.

Gyakran a női szerepkonfliktusok miatt fordulnak szexuálpszichológushoz a nők. Lehet (és inkább ez a gyakoribb), hogy egy tünet áll az előtérben pl.: szexuális vágy hiánya, pánikrohamok, stressz; de mindezek mögött a női szerepek közötti összeegyeztethetetlenség áll, azaz pl. hogyan építsen egyszerre karriert és mellette még családot is alapítson, vagy hogyan legyen jó anya-szerető-háziasszony és így tovább.

Mindezek letisztázásában, átgondolásában segíthet egy pszichológus.

párkapcsolati problémák is nagyon gyakoriak, ezeket gyakran viszont csak együtt lehet megoldani, ilyenkor párterápiát szoktam javasolni.

Az is javíthat a kapcsolaton, ha az egyik fél dolgozik magán és változik, de hatékonyabb, ha mindkét fél ugyanannyi energiát fektet bele.

A cikksorozat következő részeiben részletesen leírom melyek a női szexualitást érintő problémák, mik állhatnak azok hátterében és hogyan érdemes azokat kezelni.

A riportból készült cikk itt olvasható: http://www.bien.hu/szerelem-es-csalad/szex/a-leggyakoribb-problemak-amikkel-a-nok-szexualpszichologushoz-fordulnak/122847