Azért vállalok online tanácsadást, mert hiszem, hogy megfelelő céleszközökkel, ezen keretek között is eredményes munkát végezhetünk pszichológusként és segíthetjük a hozzánk fordulók életminőségének javítását. 

Nagyon sok kliensem külföldön élő magyar és vidéken, kisebb településeken élők, akik csak ilyen módon tudnak megfelelő szakemberrel beszélni. 2014-ben a szakmai kritériumoknak megfelelő céleszközt találva kezdtem el dolgozni a virtuális térben és megalapítottam a Netterápia online pszichológiai magánrendelőt. Melynek akkori célkitűzése az volt, hogy többféle szakterületről kollégákat bevonva, komplex minőségi online pszichológiai tanácsadást nyújtsunk klienseink számára.

A Netterápia életre hívásakor azt is célul tűztük ki, hogy az online dolgozó pszichológusok se magányosodjanak el, legyen lehetőségük csapatban dolgozni, folyamatos szakmai kontroll mellett, ezáltal emelve munkánk színvonalát.

Az online tanácsadási forma napjainkban már kikerülhetetlen, s hiszem, hogy ebben nagy szerepe volt a Netterápia úttörő munkájának is. A külföldön élő magyarok ennek a formának köszönhetően könnyen találhatnak anyanyelvű szakpszichológust is tartózkodási helyüktől függetlenül. 
Magyarországon élő potenciális klienseink, amennyiben problémájuk speciális vagy az adott helyben elérhető pszichológus kompetenciáján túlmutat vagy csak egyszerűen nem jön létre közöttük a kölcsönös bizalmi légkör az első ülések alkalmával,  – kézenfekvő megoldás az online tanácsadási forma.

A mozgásukban korlátozottakra is gondoltam, amikor elkezdtem az online pszichológiai tanácsadásnak ezt a formáját, illetve azokra is, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudják elhagyni az otthonukat vagy nem fér már bele a napi teendőik kereteibe a személyes terápiákra való utazás.

A személyes találkozástól eltekintve az online ülések teljesen egyenértékűek a klasszikus ülésekkel, a megfelelő technikai háttér, megfelelő céleszköz használatával. A kamerák és a fényviszonyok beállításával a szemkontaktus is felvehető, illetve ugyanúgy láthatjuk egymás non-verbális jeleit (testtartás, mimika, gesztusok), hiszen ezeknek is mind-mind fontos információértéke van a közös munkában. 

Nézzük meg pontokba szedve az online terápia és/vagy tanácsadás előnyeit és hátrányait.

ELŐNYEI:

 • A világon bárhonnan elérhető a pszichológiai tanácsadás – ahol az internethozzáférés biztosított, így ha sokat utazik, vagy külföldön él nem kell lemondania a megfelelő, anyanyelvű pszichológiai segítségről
 • Időmegtakarítás, hiszen nem kell elutaznia pszichológusához
 • Költséghatékony, az utazás költségét megspórolja
 • Diszkréció, teljes anonimitás, nem találkozik más páciensekkel
 • Kényelmes környezet, amit magának teremt meg a kliens
 • Megfelelő szaksegítség, gyakori hogy az adott kisvárosban nincs megfelelő végzettséggel rendelkező szakpszichológus
 • A fizikai vagy pszichés problémáik miatt mozgásukban korlátozottak számára is elérhetővé válik a pszichológus

HÁTRÁNYAI:

 • A személyes találkozás élménye kimarad 
 • A kliensnek saját magának kell megteremtenie a megfelelő és nyugodt környezetet
 • Az esetleges technikai problémák megzavarhatják az ülést
 • Időeltolódás miatt nehezebb lehet időpontot egyeztetni (de bizonyos esetekben könnyebb)
 • A kliens és pszichológusa más térben van, emiatt adott pillanatban más és mást érzékelhetnek, ami néha zavaró is lehet
 • Monitor van a kliens és pszichológusa között, de megfelelő kamerabeállítással a szemkontaktus is felvehető
 • Közvetlen beavatkozásra nincs lehetőség, így súlyosabb problémák kezelésére nem alkalmas az online terápia: például öngyilkossági szándék fennállása esetén, súlyosabb személyiségzavarok esetében, pszichotikus állapotokban stb.