Önismeret Párkapcsolati problémák

Szakértői interjú a párkapcsolatokban felmerülő idegesítő szokásokról

A Nők lapja legújabb számában a velem készült szakértői interjú is olvasható Jónap Rita tollából, melynek témája a párkapcsolatokban felmerülő idegesítő szokások és az azokra adott reakciók.

Részlet a cikkből:
“Ha valaki veszi a fáradtságot, és megpróbálja felfejteni, hogy miért idegesíti fel az ordításig az, hogy a másik nem teszi el a cipőjét, akkor rájöhet, mi jelenti a valódi problémát a párkapcsolatában. Ezeket általában meg lehet oldani, vagy ha nem, akkor meg lehet hozni azt a döntést, hogy elfogadjuk, hogy ezen nem tudunk változtatni. De valamikor ki kell mondani, hogy mi a baj, nem maradhat elrejtve, kimondatlanul. Ha ezt elfogadják a pàrok, akkor stratégiát lehet gyártani arra, hogy mit csináljanak, lehet, hogy a különbözőség teszi a kapcsolatot színessé, izgalmassá. Ne a másik személyiségét, gondolkodását, életstílusát próbáljuk meg megváltoztatni, hanem próbáljunk meg egymáshoz alkalmazkodni, ez csak úgy fog menni, ha beszélünk a különbözőségeinkről. Egymás kölcsönös tiszteletben tartása elengedhetetlen egy házasságban.
(…)
A kutatások azt mutatják, hogy nem azok a házasságok működnek jól, amelyikben a felek túllépnek az apróságokon, hanem azok, ahol veszekednek, beszélnek a problémákról, és aztán vagy megoldják, vagy elfogadják a helyzetet, de nem nyelik le. Minden házasságban vannak mélypontok, a fontos az, hogy felismerjük, és próbáljunk rajta változtatni. A gond ott kezdődik, amikor már a test is negatívan reagál a másik jelenlétére, és nincs motiváció arra, hogy a kialakult helyzeten változtassanak.”
Gaál-Soproni Anita

Recommended Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.