A szexológiai tanácsadás során leggyakrabban felmerülő szexuális zavarok: – női orgazmus zavarok, – korai magömlés, – férfi orgazmus zavarok, – erekciós zavarok, – szexuális ingerre adott csökkent válasz nőknél, – csökkent szexuális vágy, – szexuális averzió, – hüvelygörcs, – fájdalmas közösülés.
A fent felsorolt problémák megszüntetésében, a tünetek enyhítésében segít a szexuálterápia.

Lehetőség van egyéni vagy párterápiára is. Ha van partner, akkor javaslom, hogy a kezelés eredményességének érdekében közösen vegyenek részt a terápián.

A szexuális zavarok a szexuális együttlétet és annak élvezetét akadályozzák meg, mely idővel fizikailag és lelkileg is megterhelheti az egyéneket, frusztrációt, csökkenő önértékelést, párkapcsolati problémákat, esetleg szégyenérzetet, kudarcélményeket okoz. Ezért is fontos, hogy bár egy nagyon intim témáról van szó, kérjenek segítséget! Mielőtt szexuálpszichológushoz fordul, ajánlott orvosi vizsgálattal kezdeni, hogy kizárhassuk a probléma szervi eredetét.

Az első alkalom során a probléma és annak hátterének feltérképezése történik. Amennyiben a párterápiát választják a pár külön-külön is részt vesz egy konzultáción. Mindezek után tudjuk meghatározni a kezelés módját, időbeli lefutását. Heti rendszerességgel zajló beszélgetésekről van szó, melyek között, ha szükséges feladatokat kapnak az egyének vagy a párok.

A szexuálterápia időtartama alkalmanként:
– egyéni konzultáció esetén: 50 perc
– párterápia esetén: 90 perc.